Bibliotek och bibliotekarier

Koppla av på biblioteket

De av oss som föredrar tystnad då vi läser eller pluggar har ofta svårt att hitta en plats där vi kan koppla av på riktigt. För det mesta kan man stänga in sig i sitt rum och ha det tyst, men detta fungerar inte alltid. Det finns även tillfällen då man inte vill vara för sig själv, även då man behöver tystnad runtomkring sig. En bra lösning på detta är att gå till ett bibliotek.

 

Det finns många olika slags bibliotek att välja mellan. Man kan till exempel välja att sitta på universitetsbiblioteket, ett bibliotek på en fakultet eller kanske på ett helt vanligt lokalt bibliotek. På de flesta biblioteken är det för det mesta så tyst så att man kan höra en knappnål falla, så att koppla av på biblioteket är en bra lösning för många. Ibland är det tillåtet att ta med sig något att äta och dricka, vilket nästan alltid upplevs som positivt. På biblioteken i Karlshamn får man dock inte äta och dricka när man sitter framför datorerna, vilket egentligen är ganska logiskt. Det brukar många inte göra hemma heller, mest på grund av risken att man ska spilla och på det sättet förstöra sin dator.

 

Tysta rum på biblioteket

Många svenska bibliotek erbjuder så kallade tysta rum. Här brukar det vara förbjudet att ha telefoner och personer som sitter i dessa rum brukar respektera den tystnad som finns där. Till exempel har stadsbiblioteket i Malmö ett tyst rum med 24 studieplatser och det är självklart mobilfritt här. Detta är perfekt för studenter som vill ha en avkopplande miljö när man studerar och kanske inte vill sitta på universitetets eller högskolans bibliotek. Ett tyst rum passar också väldigt bra för personer som sysslar med något annat än själva studierna. Ingen kan sitta en hel dag med studierna eller arbeta med någonting annat, utan att ta en paus någon gång då och då.

Läshörna

Många bibliotek har en läshörna där man kan passa på att läsa dagstidningar. Det kan vara riktigt skönt att till exempel ta en paus från sitt shoppande eller ta skydd från regnet och slinka in på biblioteket, slå sig ned i en fåtölj och bläddra igenom en dagstidning eller två. Här hittar man även ofta tidningar från andra städer eller länder som kan vara trevliga att läsa någon gång då och då.

 

En avslappnande lunch

Varför inte passa på att äta en trevlig lunch eller bara ta en fika om ditt favorit-bibliotek erbjuder en restaurang? Det kanske passar bra med en kaffe som paus eller efter man är klar med sina ärenden på biblioteket.