Bibliotek och bibliotekarier

Klementinum – Tjeckiens nationalbibliotek

Klementinum är egentligen namnet på det byggnadskomplex som Tjeckiens nationalbibliotek är inhyst i, men ordet används ofta i folkmun för att avse bara själva biblioteket. Biblioteket förekommer ofta på listor över världens vackraste bibliotek, något som till stor del är tack vare den så kallade barocka bibliotekshallen inne i Klementinum. Här kan man, förutom rader och rader av böcker, bland annat njuta av väggmålningar skapade av Jan Hiebl. Rummet omgärdas på den övre våningen av en balkong med ett gyllene, böjande och sinnrikt utsmyckat räcke, och bokhyllorna kantas av spiralformade, snidade träpelare. Längs det rektangulära rummets mitt står antika jordglobar uppställda. Som besökare räcker det med att kasta ett öga på ett enda av de föremål eller de dekorationer som finns i rummet för att förstå varför det platsar som ett av de vackraste biblioteken i världen.1280px-Klementinum,_západ

Klementinum ligger i Prag, och dess historia kan dateras ända tillbaka till 1000-talet och till ett kapell dedikerat till Sankt Klemens. Kapellet byggdes under historiens gång ut till ett kloster, och senare till en skola för jesuiter. Jesuiterna blev kvar i byggnaden ända fram till 1773, då Klementinum enligt ett beslut av kejsarinnan Maria Teresia av Österrike omvandlades till ett observatorium, universitet och bibliotek.

Tjeckiens nationella bibliotek grundades år 1781, och ända sedan år 1782 har bokförläggare och tryckare behövt skicka ett pliktexemplar av varje skrift och bok som publiceras till biblioteket. Biblioteket innehåller bland annat en samling av föremål, skrifter och annat relaterade till Mozart, material av Tycho Brahe och Comenius, och en rad historiska exempel på tjeckisk litteratur. Biblioteket är dock som nämndes tidigare inte bara känt för sitt innehåll, utan också för sin typiskt barocka arkitektur. Hela komplexet av byggnader som kallas Klementinum täcker hela 20 000 kvadratmeter, och är således det näst största i hela Prag – bara Prags slott är större. Just nu pågår dessutom ett projekt för att utöka bibliotekets lokaler ytterligare, då man förväntar sig att de nuvarande lokalerna kommer att fyllas till sin maxkapacitet inom några år.